Heb je er ook iets aan als je bang bent van paarden?
De ervaring leert dat in iedere groep er wel iemand bang is voor paarden. Ze zijn tenslotte groter, sneller en sterker dan wij. Gelukkig is de werkvorm ook voor deze mensen leerzaam.
Het is onze verantwoordelijkheid om zowel onze paarden als onze deelnemers een veilige setting aan te bieden waarin geleerd kan worden. Daarbij hoeft niemand iets te doen wat hij niet ziet zitten. Mensen die bang zijn voor paarden, kunnen eerst even kijken naar hun collega's en vervolgens zelf besluiten of ze een stap richting het paard willen maken. Daarnaast horen we vaak terug van deelnemers dat ze ook zoveel geleerd hebben door naar anderen te kijken en deel te nemen aan het gesprek.
Als iemand aangeeft bang te zijn, zijn we er alert op dat het paard iets kan symboliseren dat verband houdt met het centrale thema. We vragen daarom waar de angst mee te maken heeft, waar de angst vandaan komt. Deelnemers die hun grenzen op willen rekken, begeleiden we stapsgewijs. Deelnemers die hun grenzen aanhouden, worden daarin gerespecteerd.
Heel vaak gaan bange deelnemers trots naar huis omdat ze hun grenzen letterlijk hebben kunnen verleggen. Inzichten kunnen dan liggen op gebied van bewustwording wat geholpen heeft om deze grenzen te kunnen verleggen en wat daarvan bruikbaar is in andere situaties.