insight inside

Historie en toekomst

Hoe het allemaal begon...

Ik krijg regelmatig de vraag hoe we toch op het idee zijn gekomen om paarden in te zetten bij de ontwikkeling van mensen. Die ontdekking begon met een persoonlijk verlangen, namelijk mijn wens om paarden zó goed te leren begrijpen dat ik optimaal aan zou kunnen leren sluiten op hun belevingswereld. Dat is de wereld van Natural Horsemanship.

Ik maakte in 2000 kennis met Natural Horsemanship via het boek De man die naar paarden luistert, van Monty Roberts. Ik ging zelf aan de slag met grondwerk en ontdekte na een paar minuten dat het paard dat ik zo goed kende, zich heel anders gedroeg. Dit ging niet over het paard, maar over mij! Ik was weken onder de indruk van deze ervaring en het is de start geweest van een enorme persoonlijke groei en ontwikkeling. Ik dacht: als dat voor mij zo werkt, dan werkt dat wellicht ook voor anderen zo. Ik geloof dat zich dat inmiddels bewezen heeft :-).

Het vakgebied van Paardencoaching heeft zich vervolgens eerst langzaam en toen versneld ontwikkeld. Eigenlijk is ons vak nog iedere dag in ontwikkeling. Ik ben blij dat ik deze ontwikkeling heb mogen volgen vanaf een pril stadium en kan genieten van de diversiteit aan werkvormen en stijlen die we vandaag de dag tegenkomen. Dit krijg ik o.a. van nabij mee vanuit het 3PK Kennishuis voor Paardencoaches, een tak van 3PK waarin we sinds 2007 nieuwe vakgenoten opleiden en ervaren vakgenoten verdieping aanbieden. Meer informatie hierover leest u op www.3pk-kennishuis.nl.


Persoonlijke ambities voor de toekomst

Het is mijn ambitie anno 2018 om mijn expertise op het gebied van coaching met het paard als spiegel verder uit te breiden met werkvormen zonder inzet van paarden. Zo wil ik het systemisch perspectief (familie- en organisatie-opstellingen) meer in gaan zetten, korte coachtrajecten met diverse werkvormen verder ontwikkelen en een bijdrage leveren aan cultuurverandertrajecten binnen organisaties.